Tuesday, 11 December 2018
Intermediate F.Sc F.A ICS I.Com English XI Short queries The Gulistan Of Sadi
Q 1. What was the recommendation given by Nushirvan to his people?
Ans. He suggested his individuals to avoid cruelty. they must be simply and type to every alternative. He additionally told them that the inspiration of oppression was tiny within the world.
Q 2. What was the remedy steered by the physicians for the illness of the king?
Ans. The physicians steered that the illness couldn't be cured except by means that of gall of an individual having bound qualities.
Q 3. Why did the boy look to the sky and smile?
Ans. The boy looked to the sky and smiled as a result of his folks, the Qazi and also the King in agreement to kill him. He prayed to God for facilitate.
Q 4. What ought to be the role of a Qazi?
Ans. A Qazi ought to be simply, honest and honest. He shouldn't favour anyone unduly.
Q 5. Why did the king weep?
Ans. The king wept as a result of he realised his stinginess associate degreed felt repentant of his intention of killing an innocent boy.
Q 6. however did the king recover?
Ans. The king recovered among per week when setting the boy free. God blessed him with health for his piousness.
Q 7. Write a note on the character of Nushirvan.
Ans. Nushrivan was a king of Persia. He was far-famed for his knowledge and justice. He knew a way to maintain law and order within the country. He was terribly explicit that no-one might misuse the king’s name for his own purpose. He was awake to the actual fact that if he demanded a petty issue from his subjects, his slaves would be at liberty to demand their belongings. He was against any quite oppression, cruelty or injustice. individualsbecome usurpers if they're given some powers. they will move to any extent by exploitation unfair means that.
Q 8. What ought to be the role of a king?
Ans. The role of king ought to be of a guide. He ought to profit his individuals by his sources and powers. He ought to be unselfish not narcissistic. He should have worry of God in his heart. He ought to serve his individualsby providing them justice and peace. His doors ought to be open for everybody. He ought to defend the country. He ought to ne'er provide and impression of cruelty and oppression to his subjects.
Q 9. will associate degree unjust king flourish?
Ans. associate degree unjust king will flourish by exploitation force. He will gain solely material advantages. He would possibly snatch territories of the individuals however he will ne'er win their hearts. Flourishing doesn'tmean worldly success. it's the reward that one will receive by serving humbly to humanity. If a ruler is unjust however will he except obedience from his individuals. they may adjust the orders of the king however cannot have smart views of him.
Q 10. What ethical lesson does one get from the second tale?
Ans. the story offers U.S.A. an ethical lesson that we must always not misuse our powers if we've got some. If we have a tendency to get undue advantages, it motivates others to try to to a similar. Therefore, the full system becomes uncertain and chaos is formed. the story suggests that the rulers should be simply and wise. They set the instance for his or her followers. If a ruler is unjust to some extent, his slaves will move to a bigger extent.
Q 11. Compare and distinction the 3 tales.
Ans. the primary tale teaches U.S.A. that a person doesn't notice the price of safety from the misfortune till he has tasted it.
The second tale suggests that a ruler should be wise and simply. If he's unfair towards his individuals, his slaves can continuously be cruel towards them. He ought to be the leader for his individuals. If injustice starts from higher level, it pervades all over and becomes unbeatable.
The third tale additionally teaches that a ruler shouldn't be narcissistic. He ought to be God fearing, simply and type to his individuals. God additionally blesses those that bless personalities.
Q 12. Why did writer think about the Gulistan of 1 of the bibles?
Ans. He thought of the Gulistan together of the bibles of the planet as a result of he found the generality of ethicallaw in it.
Q 13. however did English students use Sadi’s translated parable in their divine books?
Ans. English students used Sadi’s translated parable in their divine books until it had been discovered to be associate degree English translation of a Latin version of Persian original.
Q 14. however has Edwin Arnold delineate Gulistan?
Ans. Edwin Arnold has delineate Gulistan in preparation terms as associate degree intellectual pilau, literary curry and shish kebab of a flexible genius.
Q 15. Why did the king order to obtain the salt?
Ans. The king failed to wish that it ought to become a custom to urge things by force and also the village be ruined.
Q 16. What was the knowledge within the action taken be the sergeant?
Ans. The slave failed to recognize the security of the boat before facing the danger of being submerged.
Q 17. What would happen if the king grub one apple from the garden of a subject?
Ans. If the king grub one apple from the garden of a topic, his slaves would pull him down the tree from the roots.
Q 18. What would happen if the king permits 5 eggs to be taken by force?
Ans. If the king permits 5 eggs to be taken be force, the individuals happiness to his army can place k fowls on the spit.
Q 19. What did the Qazi do?
Ans. The Qazi issued a decree to shed the blood of associate degree innocent boy for the health of the king.
Q 20. however did the king treat the boy finally?
Ans. The king kissed the pinnacle and eyes of the boy and given him with a great deal of wealth.
Q 21. however did the king feel when hearing the boy’s words?
Ans. The king felt disturbed. He couldn't management his tears. He aforesaid that it had been higher for him to die than to shed the blood of associate degree innocent boy
Subscribe to:
Post Comments
(
Atom
)
No comments :
Post a Comment